A könyv

Tíz történeten keresztül követhetünk nyomon érzéseket, szenvedéseket és megoldásokat, amelyekből sokat tanulhatunk és változtathatunk a saját életünkön. Miközben bezárkózva, a szoba négy fala között szenvedünk, láthatjuk, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel. Mások is hasonlót élnek meg.
A könyvben megosztjuk a tapasztalatainkat ügyvéd – coach – kliens – családtagok szemszögéből. Minden nézőpont egy új megvilágításba helyezi a történetet. Amíg nem kerülünk a válás forgószelébe, addig nagyon bölcsek tudunk lenni. Olyan ez, mint a foci vagy a gyermek nevelés. Mindenki ért hozzá, egészen addig, amíg pályára nem kell menni, vagy meg nem születik az első gyermek. Az elképzelések és a víziók abban a pillanatban hullnak szét, amint pályára léptünk.

Jó néhány cikk már megjelent azzal kapcsolatban, hogy lelki segítséget kérni egy megrekedt helyzetben annyit jelent, mint az elromlott mosógép esetén szakembert hívni vagy fogfájás esetén fogorvoshoz menni. Persze egyedül is lehet próbálkozni a probléma megoldásával, de közel sem leszünk olyan hatékonyak, mintha megfelelő segítséget kérünk. Az is előfordulhat, hogy segítségkérés nélkül a gondunk olyan szinten elhatalmasodik, hogy már menthetetlenné válik a helyzet. A mosógép végleg elromlik, a fogunk menthetetlenné válik, és ki kell húzni, esetenként további szövődmények lépnek fel.

Nincs ez másképp a házassági problémáinkkal sem. Éveket vagyunk képesek eltölteni egy rosszul működő kapcsolatban, amíg végül valami történik és döntést kell hozni. Válni vagy maradni?Ami talán még ettől is rosszabb, ha nem történik semmi és egyszer csak ott álunk életünk napjának nyugtánál és felderül a köd leple alól a rengeteg elvesztegetett év. Ettől maróbb érzés nem nagyon akad. Gyakran éveket, rengeteg szenvedést spórolhatunk meg azzal, ha szembenézünk magunkkal.

Ha van párkapcsolati problémával küzdő ismerősöd, akkor segíts neki a könyvvel a megoldás felé vezető úton

Ez a könyv lehet a szembenézés első fázisa.
A könyvet hiánypótlónak szánjuk abból a szempontból, hogy bár a boltok polcain számos külföldi esettörténettel találkozhatunk, de a magyar válási helyzetről kevés helyen lehet olvasni. Szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy a másik hibáztatásán túl érdemes körülnéznünk a hozott mintáink és szokásaink körül is, illetve az önismeret fontosságát hangsúlyozni.
Saját életemben is rengeteg pozitív változást hozott a tanulás és önismeret. Meglátásom szerint néhányan ott rontják el, hogy eljárnak előadásokra, esetleg csoportokba, sokat olvasnak, de a gyakorlatba nem ültetik át a hallottakat. Pedig az igazi változás csak így érhető el. Ez egy halálig tartó út és az egyik gyümölcse, hogy gyorsabban és könnyedebben át tudunk lépni az elénk gördülő akadályokon.